Falevelek Kulturális és Egészségmegőrző Közhasznú Egyesület

Túrakör

Országos Kéktúra

Az Országos Kéktúra (OKT) célja: hogy a túra résztvevői az útvonal végigjárásával rendszeres sporttevékenységet folytassanak és egyúttal képet alkossanak hazánk életéről, fejlődéséről, természeti szépségeiről, betekintsenek különféle tájaink életébe, mindennapi munkájába, megismerjék hazánk nagy részének történetét, föld- és vízrajzát, évszázadok alkotásait.

A túra irányitója: a Magyar Természetbarát Szövetség (MTSZ).

Környezetvédelem

Egyesüleünk időről időre szervez természetjárás keretén belül szemétgyűjtő akciókat, amelyek alkalmával kedvenc kiránduló helyeinket tisztítjuk meg.

2005. november 12. Solymár

Egy kirándulás során bukkantunk rá arra az erdős, vízesésekkel-csobogókkal teli patakszakaszra, amely a Solymár helység határán lévő Jegenye-völgyben bújik meg. Nagyon megfogott minket a hely szépsége, és ekkor támadt az ötlet, hogy közösen megtisztítsuk a meder és a patakpart egy szakaszát a szeméttől.

Ki is vonultunk egy fagyos novemberi délelőtt, és nekiláttunk a feladatnak. Bár a patak környéke első pillantásra nem látszott különösebben szemetesnek, meglepően sok hulladékot gyűjtöttünk össze egy alig pár száz méteres szakaszon.

Nem érdemes felsorolni a sokféle műanyag, üveg, fém és egyéb szemetet, amit összeszedtünk a meder környékén, és aminek a nagy részét vélhetőleg a nagy esőzések miatt megáradt patak sodorta ide (bár a mederben talált olajoshordókra, boilerre és sparheltra nem találtunk magyarázatot). Sorra teltek a szemeteszsákok, munkát kapott a bot, a fokos, a vontatókötél, és mire ránkesteledett, csinos szemétkupacot hagytunk magunk mögött az erdő szélén, ahonnan a Patrona Solymaris egyesület szállított el a rendeltetési helyére.